Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2011 14:29 - Азавак - порода ловджийско куче
Автор: konete Категория: Други   
Прочетен: 3606 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.12.2011 00:37


Азавакът е порода куче за лов на племената туареги от Централна и Южна Сахара. Произходът му не е съвсем ясен.

Френският кинолог Ксавие Пжедзецки счита, че азавакът е възникнал успоредно с хрътките слуги и салуки, като вариант на азиатската хрътка. Преселвайки се в Африка, някои хамитски племена са взели със себе си и азиатски хрътки, но може да се счита, че туарегите, които доста късно са се преселили в Централна Сахара, са пренесли със себе си хрътката слуги от Северна Африка. Последното предположение обаче може да бъде подложено на съмнение, тъй като са забелязани различия между хрътката слуги и азавака. Във всеки случай азавакът съществува и е разпространен достатъчно широко, особено в Мали и Нигерия. Азавакът е добил известност у любителите на хрътки в много европейски страни. Във Франция например има много гнезда на тази порода кучета.

Азавакът е много елегантно и изискано куче. Той притежава уравновесено поведение и е свикнал да се отнасят почтително с него. Понякога може да бъде своенравен. Азавакът е стройно и изящно куче с дълбоки гърди, високи, стройни и мускулести крака с неголеми лапи, напомня на арабски кон. Височината в холката е 58-74 см и тегло 17-25 кг. Козината е тънка и къса, пясъчна на цвят с различни оттенъци, с бели петна. Много кучета имат бели „чорапи”, сякаш обути на краката им. Понякога продължението на тези бели „чорапи” може да стигнат до гърдите и да преминат в бял „нашийник”. Главата е тясна с удължено крушевидна форма, на муцуната има забележими издадени космени „торбички” с вибриси, неголеми висящи уши. Ако се сравнят азавака с хрътката слуги, на която той много прилича, то се забелязва, че при азавака черепната част е по-удължена и по-тясна, има различия в положението и формата на ушите и в начина на държане на опашката.

Племената туареги отдавна са развъждали породата азавак за лов и за охрана. Тезе кучета „са толкова бързи, че догонват газела, заек или европейски муфлон, толкова смели, че дават сериозен отпор на едри хищници, неуморни като камила и красеви като арабски кон”. На лов обикновено слагат азавака да седне на седлото и когато кучето от височината на коня забележи дивеч, го пуска. Азавакът може да преследва газела над пет часа, като понякога развива скорост над 60 км/ч. Азавакът не убива плячката, а й прегризва сухожилията и я пази, докато дойде стопанинът му. За туарегите тази хрътка е най-желаният помощник в лова, високо я ценят и умеят да се грижат за нея, въпреки приетото отношение към кучетата, като към нечисти животни, те пускат азавака при себе си в шатрите. В продължение на векове тази порода трайно е запазила телосложението си и отстоява съдбата си. 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031