Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2014 13:14 - победата на Симеон при Южен Буг
Автор: konete Категория: Други   
Прочетен: 2049 Коментари: 0 Гласове:
1



Изворите Адмирале за тези събития са твърде мъгляви, за категорично мнение. Мегдан за тълкувания широк!

Единственото което знаем например за победата на Симеон при Южен Буг е, че всички били изумени от свирепостта на битката, за доказателство на която се посочва, че даже победилите българи дали цели 20 000 жертви. Въпросителните за постигнатото обаче, според мен, намират някакъв отговор в последствията. Посоката на маджарската експанзия неочаквано се променя към Панония и Великоморавия ( всъщност при Киев маджарите са били преди тези събития, все още предвождани от бащата на Арпад, Алмош), което може да се нарече и стратегическо отстъпления, макар да ми звучи леко евфемистично, понеже те още от 894г. хвърлят цялата си сила срещу България.. 

Друго по-интересно следствие е, че сякаш Симеон внезапно напълно губи интерес към Севера и Североизтока на държавата си въпреки, че малко преди това е замъкнал цялата си сила там, като преди това полага усилия да забаламоса ромеите, и упорства в 3 сражения (2 загубени от българите през 895г.) докато изкопчи някаква победа. След тази победа, той въпреки че е понесъл сериозни жертви, т.е. едва ли е бил в състояние да отдели сериозни сили за по-нататъшна внушителна защита на североизточните си граници, тръгва с армията си и през лятото на същата 896г. е при Булгарофигон отново с могъщи сили.

Единият вариант е, Симеон да е решил да зареже напълно Отвъддунавска България, а вторият, маджарите да са били доста по-лошо потрошени и от българите и за известно време да не са представлявали заплаха, понеже очевидно са решили да се захванат с по-лесни противници от българите и притискащите ги отзад печенеги (вече са я газили Великоморавия маджарите преди и чак до франкските части на Панония са стигали, и са ги опустошавали). Лично на мен ми допада повече втория вариант, но си е въпрос на избор.    Битката при Белград през 901г. също е нещо твърде неясно. Преди всичко е добре известно, че в тази и следващите няколко години маджарите водят доста свирепа война с франки и моравци за място под Слънцето. Други данни за битката, която всъщност изобщо не е датирана са, че маджарите съкрушават категорично обединени български и ромейски сили (на два пъти в източника този факт изрично се подчертава, като се твърди, че неспоменат поименно гръцки император лично е разпоредил изпращане на военна помощ на неспоменат поименно български владетел). И това по времето на Симеон?!?

Защо да не се е случило по времето на Петър, когато България и ромеите са първи дружки доста дълго време, чак до Никифор Фока? Нещо повече, изобщо няма нужда човек да преравя разните ЛИБИ-та и ГИБИ-та, достатъчно е да отвори Рънсиман например и ще прочете, че по време на Петър, ромеи и българи на няколко пъти заедно воюват срещу маджарите.
http://veronique-bg.com
 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031