Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2014 09:23 - Езда без седло: Забавление и предизвикателен начин да подобрите ездаческите си умения Езда без седло: Забавление и предизвикателен начин да подобрите ездаческ
Автор: konete Категория: Забавление   
Прочетен: 1732 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 28.02.2014 09:27


 ЕЗДА БЕЗ СЕДЛО: ЗАБАВЛЕНИЕ И ПРЕДИЗВИКАТЕЛЕН НАЧИН ДА ПОДОБРИТЕ ЕЗДАЧЕСКИТЕ СИ УМЕНИЯ

Няма нищо по-магическо от ездата без седло. Нищо не пречи на комуникацията между вас и вашия кон и това  добавя специална връзка във вашите взаимоотношения. Доста ездачи, дори такива с голям опит, никога не са опитвали да яздят без седло. Намирам това за тъжно. Ездата без седло е най-добрият начин да развиете баланс и усещане, когато яздите коне.

Какво е ездата без седло?

Нека първо изясним какво представлява ездата без седло. Става въпрос за това да нямаш седло на коня. Има обаче най-различни меки седла и одеяла, които можете да използвате, за да омекотите гръбнака и холката на коня.

В началото използвайте подложка.

Ако сте нови в ездата без седло, сигурно ще искате да започнете с подложка и след това да премахнете седлото, ако това е крайната ви цел. Аз лично харесвам микрофибърните подложки, защото с тях прилепвате добре към мястото. Усещате се леко като залепени с велкро.

Това прилепване и помощна халка, на която да се хванете, може  да бъде от решаващо значение, за да запазите увереност! Това е особено вярно, ако и вие като мен се случи да имате апалуза, която няма  грива, за която да се хванете!

Не трябва дори да опитвате да яздите неоседлан кон извън затворено пространство или манеж, докато и двамата, вие и самият кон, не сте напълно уверени в ездата без седло на всички ходове!

Достатъчно смели ли сте ?

За да се научите да яздите без седло трябва да сте смели! Не, само се шегувам, не е толкова страшно. Повечето хора си въобразяват, че е много по-трудно, отколкото наистина е. Ако напредвате бавно, наистина бавно, няма никаква причина, поради която да не се насладите на малко качествено време езда без седло. Може дори да свършите като мен, ездата без седло да стане любимият ви начин за езда!

Ключът към ездата без седло.

Обзалагам се си мислите, че знаете тайната на ездата без седло? Трябва да сте силни, нали? Не, грешите. Не са необходими  здрави мускули на краката. Стискането с крака не само ще предизвика мускулна треска, но и ще ви направи напрегнати и е по-малко вероятно да постигнете унисон с  движенията на коня. Колкото повече стискате, особено с долната част на краката, толкова по-бързо ще се движи конят ви, а това не е добре!

Ключът към ездата без седло е баланс, усет и движение заедно с коня. Седнете на седалищните си кости и НЕ накланяйте теглото си по-напред от таза. Естествено, това е много по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но с практиката ще станете по-добри! Обикновено дори не бихте искали долната част на крака ви да докосва страните на коня, просто отпуснете краката да висят по естествен начин.

Ако сте отпуснати, ще може да се движите заедно с коня. Ако сте вдървени, когато той направи движение, ще бъде много по-трудно да останете отгоре! Хубавото е, че без седло ще може да усетите всяко движение, което конят прави под вас. Лошото е, че понякога той може да направи движение, което не очаквате! Докато не се научите да предчувствате какво ще направи като го усещате по движенията под вас, трябва да напредвате  много бавно!

 

Други съображения

 Качване

Ако имате късмет конят ви да е достатъчно нисък, а вие да сте достатъчно висок, за да се качите докато стоите на стълбичка за качване и да прехвърляте крак отгоре, може да го направите по този начин.

Ако не, ще ви трябва добро повдигане от някого или подскок като коремът ви застане на гръбнака на коня, а след това преметнете крак от другата страна. Точно тогава добър приятел може да се окаже доста полезен като задържи коня ви!

Слизане 

Дръжте си юздите здраво в една ръка, достатъчно късо, за да попречите на коня да тръгне. Ако слизате от лявата страна, се наклонете напред достатъчно (без да стискате с крака) така, че да преметнете крака си от другата страна като е насочен към опашката. Подпрете корема си на гърба на коня и се плъзнете или скочете надолу.

Много по-лесно е да се слиза без седло, отколкото със! Ако сте по-смели и конят ви е спокоен, може да се опитате да се задържите възседнал и да се плъзнете по задницата му!

 

Уверете се, че конят ви е готов

 

Някои коне никога не са били яздени неоседлани и може би ще имат нужда да посвикнат с това чувство. Имайте го в предвид, а и подхождайте бавно и за двама ви. Ще бъде мъдро от ваша страна, ако не знаете неоседланата му история или ако не сте достатъчно уверени, да поискате подкрепата на опитен приятел, треньор или инструктор, който да ви помогне.

 

В повечето случаи на конете не им пречи да бъдат яздени неоседлани, особено ако прекарате повече време потърквайки ги  и надвесвайки се над  тях докато стоите на стълбичка за качване. Не забравяйте да  проверявате това винаги преди да се качите!

 

Първо усъвършенствайте  ездата без стремена

 

Не се опитвайте да яздите без седло, ако вече сте свикнали с него. Добро упражнение, което може да ви помогне при ездата без седло, е просто да яздите без стремена. Станете добри на всички ходове и след това се опитайте без седло.

 

Съображения за алюр

 

Ходомът и лекият галоп са два лесни алюра за езда без седло. Въпреки това не означава, че трябва да галопирате към залеза. Започнете с ходом, доста ходом и то в ограждението - в кръгове и на фигури. Упражнявайте ходом и спиране, а след това отново ходом.

 

Когато сте достатъчно сигурни на ходом, може да опитате тръс. Колкото по-добри сте на ходом, тръс и смяна на алюри, толкова по-лесно ще ви е да останете на коня по време на лек галоп. Отпуснете се, когато галопирате и позволете на тялото ви да поеме движението на двете страни. Естествено походките на всеки кон са различни. Един може да има бавен, плавен тръс, а друг - доста подскачащ. Общо взето, колкото по-бавен е тръсът, толкова по лесно е да се язди. Запомнете това, когато се опитате да яздите неоседлан кон.

 

Надявам се, че сте се насладили на наученото за ездата без седло. А сега отивайте, започнете бавно отначало, пазете се  и се забавлявайте докато яздите неоседланият си кон.

 

Източник: www.коnеte.bg




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031