Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2012 13:58 - Отнасяваме ли се хуманно към животните?
Автор: konete Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1646 Коментари: 0 Гласове:
0



Отнасяваме ли се хуманно към животните?
Въпрос - ние, като цяло, към какво се отнасяме хуманно?! Не става дума само за лов, жестокостта ни е насочена към цялата природата и всички нейни творения, котки, кучета, дивеч и други в това число и към останалите представители на собствения ни вид. Аз не забелязвам хуманност в човешките отношения, какво остава за тези към по- "нисшите" (кавичките не са случайни) видове?

 Относно лова - дали е редно да се избиват животни така? Въпрос на гледна точка. От чисто животинска такава - напълно нормално - всички хищници убиват, в това число вълци, лъвове, овчарки, тигри за да се хранят - оцеляване. Но все пак хората претендираме да сме по-различни и по-извисени от един вълк или куче кавказка овчарка например, поне най-малкото притежаваме повечко мисъл (в което понякога искрено се съмнявам, четейки коментари,в които някакви си хора с претенции да бъдат личности, обясняват колко е забавно да убиеш котка). Едва ли ловците са толкова закъсали с финансите, та да тръгнат да се борят за храната си... нека бъдем реалисти - ловуват, защото им харесва... не защото са страшно прегладнели - много по-лесно е да си купят кило свинско или заешко. Тук проличава и истинският мотив, според мен - желанието да побеждаваш, нещо което явно е в кръвта на хората. Дали е жестокост да убиеш дивеч - за мен - да, за друг - не.

 Както хората не сме по природа равни,така и животните - един тигър, слон, кавказка овчарка, куче или бяла мечка, са много по-ценни от един заек или патица, несъизмерими са. Страшно и непростимо е да отнемеш живота на животно, заради чифт бивни или за красивата му кожа.Ловът на застрашени видове е нещо наистина пагубно, но разбира се тук говорим за бракониери,а не за законен лов. По-добре да съществува такъв, за да се избиват специално отгледани за целта животни, чиито популации са лесно възстановими и чиято смърт не нарушава природното равновесие.

 Не мога да възприема лова като нещо морално обосновано, въпреки че законът за надмощието на по-силния, да го оправдава в известна степен, смятам,че гласът на човешкия разум - като регулатор на поведението ни - го изключва от списъка на справедливите и равностойни "спортове"...

 П.П. Не консумирам месо! 

Ето и един много интересен и полезен блог посветен на кучетата
http://kavkazka.net/ и по специално на кавказката овчарка. Там ще намерите доста интересни неща за животните.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930